سبد خرید
تفاوت لوله درزدار و بدون درز

تفاوت لوله درزدار و بدون درز

0
1 ساعت قبل
زمان تقریبی مطالعه: ( کلمات )

تفاوت لوله درزدار و بدون درز چیست؟ تصور خیلی از افراد این است که همه لوله های فولادی به یک شکل ساخته می شوند. به طورکل، در نگاه اول، امکان دارد تفاوت بین لوله ها محسوس نباشد. لوله های فولادی به انواع مختلفی تقسیم می شوند و هرکدام کاربردهای متفاوتی دارند. دو نوع از متداول ترین لوله های فلزی، لوله های جوش داده شده (درزدار) و لوله های بدون درز هستند. درک تفاوت لوله درزدار و لوله بدون درز، زمان انتخاب لوله فلزی برای پروژه، مهم می باشد. در ادامه می خواهیم به تفاوت لوله درزدار و لوله بدون درز بپردازیم. با آیرونید همراه باشید.

لوله های بدون درز

لوله بدون درز، لوله ای فلزی است که به جوشکاری متکی نیست و معمولا با استفاده از چندین فرآیند مختلف تشکیل می شود. این نوع لوله به شکل مستقیم از شمش فولادی تولید می شود. فرآیند تولید این محصول به این صورت است که شمش فولادی پیش گرم و بعد توسط یک سنبه سوراخ می شود؛ در مرحله بعد، ضخامت لوله مشخص می شود. بعد با تکرار این فرآیند شکل دهی، طول لوله افزایش پیدا می کند.

مهم ترین ویژگی لوله بدون درز، استحکام بالای آن می باشد. تولید این محصول در قطرهای پایین انجام می شود. در صورتی که این نوع لوله با قطر بالا تولید شود، نیاز به هزینه بالایی دارد. لوله سیاه بدون درز، نوعی لوله فولادی است که به روش مانیسمان تولید می شود. در این روش، یک شمش فولادی توپر را با کمک دستگاه های مخصوص، از وسط سوراخ می کنند و لوله بدون درزی را تولید می کنند. لوله سیاه بدون درز، به خاطر عدم وجود درز، مقاومت و استحکام بالایی دارد. این لوله ها در مقابل خوردگی و زنگ زدگی هم مقاوم هستند.

لوله سیاه بدون درز، در انواع مختلفی تولید شده که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. بعضی از کاربردهای این لوله ها عبارت هستند از:

  • انتقال سیالاتی مثل آب، گاز، نفت و…
  • استفاده در سازه های ساختمانی
  • استفاده در صنعت نفت و گاز
  • استفاده در صنعت کشاورزی

لوله سیاه بدون درز، معمولا در سایزهای 1/8 اینچ تا 36 اینچ و در رده های مختلف تولید می شود.

لوله های درزدار (جوش داده شده)

لوله های فولادی انواع مختلفی دارند و هر کدام با توجه به کاربردشان در موقعیت های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند؛ از این رو شناخت جنس، کاربرد، ویژگی و قیمت لوله فولادی برای بسیاری از افراد مهم و ضروری می باشد.

لوله درزدار و لوله بدون درز، به شکل های کاملا متفاوتی تولید می شوند و ممکن است همین موضوع را بتوان مهم ترین تفاوت هر کدام از این نوع لوله ها دانست. نحوه فرآیند لوله درزدار به این صورت است که ابتدا ورق فولادی، برش خورده و پس از نورد به شکل دایره در می آید. در مرحله بعد درز به وجود آمده، جوش داده می شود. این روش تولید در اصطلاح، نورد نامیده می ‎ شود.

فرآیندهای جوشکاری در لوله درزدار، با توجه به نوع ماده و ضخامت لوله متفاوت می باشد. فرآیندهای معمول جوشکاری برای این نوع لوله، شامل جوشکاری مقاومتی، جوشکاری القایی با فرکانس بالا و جوشکاری لیزر می باشد. بعد از این که ماده به شکل لوله جوش داده شد، لوله تازه تشکیل شده به طول مشخص بریده شده و مواد اضافی جوش، برداشته می شود.

7 تفاوت لوله درزدار و بدون درز

اما تفاوت لوله درزدار و بدون درز چیست؟ در ادامه به 7 مورد اشاره کرده ایم:

فرق لوله درزدار و لوله بدون درز از لحاظ ظاهری

اولین مسئله ای که در فرق لوله درزدار و لوله بدون درز مطرح می شود، ظاهرشان می باشد. در صورتی که تا این جای مقاله تفاوت لوله مانیسمان و درزدار دقت کرده باشید باید متوجه تفاوت ظاهری لوله مانیسمان و لوله درزدار شده باشید. لوله درزدار عموماً دارای جوش هایی در طول و جای جای آن می باشد.

روی لوله های درزدار ردی از پرزها و لکه های جوشکاری باقی می ماند. همینطور، به خاطر وجود جوش، ظاهر این لوله امکان دارد کمی ناهموار باشد و ممکن است برای بعضی کاربردها مناسب نباشد. در مقابل، لوله مانیسمان بدون هیچ جوشی تولید شده و به خاطر اینکه هموار و بدون درز است، ظاهر آن نسبت به لوله درزدار بسیار شفاف و زیباتر می باشد.

انواع لوله درزدار توسط خم کاری و شکل دهی ورق های فولادی تولید می شوند. در حقیقت ورق ها روی هم و در کنار هم قرار می گیرند و با جوش کاری به هم متصل می شوند. برای سایز های بزرگ تر، از روش اسپیرال یا مارپیچ مورد استفاده قرار می گیرد. از آن سو لوله مانیسمان به طور یک پارچه و مستقیماً از شمش فولاد تولید می شود. در حقیقت در تولید لوله مانیسمان به کمک غلتک، مشخصات و سایز لوله مشخص می گردد و لوله مورد نظر به وسیله رول شدن تولید می شود.

فرق لوله درزدار و لوله بدون درز از لحاظ کاربری

با توجه به استحکام و مقاومت بیش تر لوله بدون درز در مقابل عوامل خارجی، طبیعی است در جاهایی که فشار خارجی زیاد و یا به خاطر مواد حساس و با ارزش مثل صنایع نفت و گاز مقاومت لوله از اهمیت بالایی برخوردار است، از لوله مانیسمان مورد استفاده قرار می گیرد.

در حقیقت لوله مانیسمان گزینه ای مناسب برای تمام خطوط لوله صنعتی می باشد. مقاومت لوله درزدار ممکن است تا 20 درصد کم تر از لوله مانیسمان باشد، اما باز هم لوله ای مقاوم بوده و در صنایع گوناگون مثل هوا و فضا و خودرو و الکترونیک کاربرد زیادی دارد. از کاربردهای لوله درزدار می توان به انتقال آب، قطعات صنعتی و خودرو، کشتی سازی و دریایی، تونل سازی، داربست و لوله کشی فاضلاب اشاره کرد. اگر از لوله مانیسمان در خطوط نفت و گاز، هیدرولیک، فشار قوی، تزریق مواد شیمیایی، انتقال گاز و مایع مورد استفاده قرار می گیرد.

فرق لوله سیاه درزدار و لوله بدون درز از لحاظ مقاومت

لوله های سیاه درزدار و مانیسمان، هر دو لوله های فولادی هستند. مقاومت لوله در حقیقت به آلیاژ تشکیل دهنده آن بستگی دارد. پس در صورتی که ترکیب آلیاژی یکسان باشد، می توان گفت که مقاومت فشاری هم برابر می باشد.

اما به خاطر وجود جوش در نقاط مختلف و یک دست نبودن لوله درزدار، سختی آن کاهش پیدا می کند و در مقابل فشار مقاومت کم تری نسبت به لوله مانیسمان دارد. برای مقاومت کششی هم اوضاع همین طور بوده و در تست های کشش، لوله درزدار از محل جوش ها پاره می شود، اگر لوله مانیسمان مقاومت فشاری و کششی بسیار بالایی دارد. در حقیقت لوله بدون درز به خاطر عدم وجود جوش، در مقابل فشار و نیروهای خارجی بسیار مقاوم می باشد.

فرق لوله سیاه درزدار و لوله مانیسمان از لحاظ مقاومت در مقابل خوردگی

در کل مقاومت در مقابل مواد شیمیایی بستگی به آلیاژ لوله دارد. با این حال لوله سیاه درزدار به خاطر وجود درزهای جوش در سطح داخلی لوله، در مقابل خوردگی و رسوب گذاری حساس تر از لوله مانیسمان می باشد. لوله مانیسمان به خاطر یک پارچگی و بدون درز ساخته شدن، مقاومت بهتری در مقابل خوردگی دارد. البته به این معنی نیست که لوله های درزدار بی کیفیت اند. اتفاقاً در سال های اخیر، روش های جوش کاری جدید و عیب یابی با اشعه ایکس دیجیتال توانسته اند تا حد زیادی لوله سیاه درزدار را در مقابل خوردگی مقاوم کنند.

فرق لوله درزدار و لوله مانیسمان از لحاظ قیمت

یک مورد مهم دیگر در فرق لوله سیاه درزدار و لوله مانیسمان قیمت آن هاست. تولید لوله بدون درز بسیار پیچیده و مستلزم تجهیزات و ماشین آلات پیشرفته و نیروی انسانی ماهر می باشد. پس، لوله بدون درز قیمت بالاتری نسبت به لوله درزدار دارد.

فرق لوله درزدار و لوله بدون درز از لحاظ عایق کاری

به هر حال این همه فرق لوله درزدار و لوله بدون درز، موارد زیاد دیگری را هم تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از این موارد، عایق کاری لوله هاست. برای عایق کاری لوله های درزدار باید ابتدا به کمک برس یا سمباده روی لوله زنگ زدایی شود. بعد باید با ضدزنگ عایق کاری انجام شود. بعد از خشک شدن ضد زنگ، با رنگ آمیزی عایق کاری لوله های درزدار تمام می شود. اگر برای عایق کاری لوله مانیسمان بعد از کشیدن سمباده و برس برای زنگ زدایی، می توان از پرایمر استفاده کرد و آن را پوشش داد. بعد از پرایمر، عایق کاری لوله مانیسمان با نوارپیچی نوار عایق سیاه انجام می شود.

فرق لوله مانیسمان و لوله درزدار از لحاظ ماده اولیه

لوله درزدار به این علت که به جوش کاری نیاز دارد، باید با عنصر هایی مثل، گوگرد، منگنز یا اکسیژن ترکیب شود تا عملیات جوش کاری و انتقال حرارت راحت تر انجام شود. عدم وجود این مواد، فرایند جوش کاری را سخت خواهد کرد و برای همین این عناصر باید با ترکیب های خاص اضافه شوند. اگر برای لوله مانیسمان نیازی به عناصر اضافی احساس نمی شود.

لوله درز دار یا بدون درز؟ کدام بهتر است؟

در کل لوله مانیسمان به خاطر صاف و یک دست بودن طرفداران بیش تری دارد. اما از لحاظ مقرون به صرفه بودن و با توجه به کاربری مورد نظر، لوله سیاه درزدار هم فروش بالایی دارد. همینطور، لوله های درزدار به خاطر روند تولید آسان تر، راحت تر در بازار پیدا می شوند و نوسان قیمت لوله های فلزی آن ها هم کم تر می باشد. همینطور لوله درزدار را در هر سایزی می توان تولید کرد. همه این ها گواه از این دارند که استفاده از لوله درزدار راحت تر و دم دست تر بوده و در صورتی که شرایط ظاهری و حساسیت فشارهای خارجی وجود نداشته باشد، لوله درزدار هم یک انتخاب مناسب می باشد.

از سوی دیگر لوله مانیسمان مقطع گردتر زیبایی دارند و سطح صاف آن هم مانیسمان را به انتخاب اول افراد تبدیل کرده. لوله مانیسمان را می توان یک لوله کامل و بی نقص دانست و همین مسئله موجب شده تا بتوان از لوله مانیسمان به راحتی در هرجایی استفاده کرد.

0
دیدگاه شما آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند
دسترسی سریع
آیرونید، مرکز بزرگ فروش انواع آهن آلات در ایران است که تیرآهن، میلگرد، نبشی، پروفیل، ورق، فنس و … را با بهترین کیفیت و قیمت از کارخانه های تولید کننده مطرح، تامین می کند. این مجموعه سال هاست که فعالیت حرفه ای خود را ادامه داده و توانسته رضایت افراد بسیاری را جلب کند. برای اطلاعات بیشتر و خرید آهن آلات همین حالا با ما تماس بگیرید.
چگونه اعتماد کنیم
آدرس دفتر مرکزی
طراحی شده در استودیو دیزاین الفبا وب
فیلترها
دسترسی
رتبه بندی
افزودن به کارت
توضیحات