سبد خرید
خرپا چیست؟

خرپا چیست؟

0
1 ماه قبل
زمان تقریبی مطالعه: ( کلمات )

خرپا چیست؟ میلگردهای زیگزاگ که به آن خرپا هم گفته می شود، نوعی از اتصال میلگردهای آجدار با میلگردهای ساده به صورت زیگزاگ بوده که دارای طراحی طولانی و مستقیم می باشند؛ آن ها دارای یک وتر بالایی و یک وتر پایینی می باشند که توسط شبکه های عمودی و مورب از یکدیگر جدا شده اند. خر پا یکی از مصالحی بوده که باید قبل از آن که در ساختمان به کار گرفته شود، در کارگاهی ساخته شود. این نوع میلگردها در ساخت تیرچه مورد استفاده قرار می گیرد و اسامی مختلفی دارند که می توان به اسامی تیرچه زیگزاگ و یا خر پا اشاره کرد.

دسترسی سریع: قیمت روز تیرآهن

روش های ساخت خرپا

برای ساخت خرپا روش های مختلفی وجود دارد امروزه در بیشتر کشورها از روش اتوماتیک برای ساخت آن مورد استفاده قرار می گیرد، اما هنوز کارگاه های دستی که با ابزار خم و برش اقدام به ساخت میلگرد زیگزاگ می نمایند، در کشور کم نمی باشند. برای آشنایی بیشتر این دو روش را به اختصار توضیح می دهیم:

روش مکانیزه ساخت

در این روش که در کارخانه های پیشرفته و تنها به وسیله یک کارگر انجام می شود، تمام مراحل با دستگاه و با سرعت بالاتر انجام می گیرد. ابتدا میلگردهای دارای کربن کم که به صورت کلاف روی هم قرار دارند، با گذشتن از بین غلتک های ویژه صاف شده و تحت کشش قرار می گیرند. بعد گروهی دیگر از میلگردها تحت فشار، به شکل 7 برعکس در آمده و به آن ها هم میلگرد زیگزاگ گفته می شود. در هر مرحله بعد، این میلگردها در دستگاه زیگزاگ میلگرد به روش الکتریکی، با کمک نقطه جوش و با کمک آرماتور به یک دیگر وصل می شوند و نهایتا خرپای ساخته شده به اندازه لازم، برش داده می شود.

روش دستی ساخت

در این روش ابتدا میلگردها در کنار هم قرار می گیرند و طولی که قرار است خرپا بر اساس آن ساخته شود، علامت گذاری می شود. در مرحله بعد میلگردها در دستگاه برش زن قرار گرفته و نقطه های علامت زده شده برش داده می شوند. میلگردهای زیگزاگی در این مرحله، در قسمت های از قبل تعبیه شده گذاشته می شوند که دو میلگرد به موازات هم در پایین و یک میلگرد در قسمت بالا قرار می گیرد، به گونه ای که شکل سطح مقطع مثلثی شکل شود.

در مرحله بعد، میلگردهای پایینی با توجه به این نکته که طول این میلگردها بستگی به دهانه خرپا دارد، به وسیله میلگردهای کوچک به یکدیگر جوش داده می شوند. بعد از جوش دادن میلگردها، میلگردهای زیگزاگی به دو میلگرد دیگر جوش داده می شود. در بعضی از کارگاه ها میلگردهای زیگزاگی را خودشان با دستگاه های خم به شکل 7 برعکس در می آورند، اما بسیاری از شرکت ها این خرپاها را از کارخانه ها خریداری می نمایند.

دسترسی سریع: قیمت روز میلگرد

نیروهای اعمال شده به خرپا در ساختمان کدام ها می باشند؟

نیروهای اعمال شده به خرپا در سازه های مختلف به کاربرد خرپا بستگی دارد و می تواند از سازه ای به سازه دیگر متفاوت باشد. در ادامه سعی داریم تا به طور خلاصه به نیروهای اعمال شده به خرپا در سازه های مختلف بپردازیم.

ساختمان های صنعتی

بار یا نیروهای اعمال شده به خر پا در ساختمان های صنعتی به چهار دسته تقسیم می شوند:

نیروی باد

با وزش باد در پشت بام هم نیرویی به خر پاهای سقفی اعمال می شود که بیشتر به صورت نیروی صعودی بلند کننده عمود بر سقف بوده و خلاف بار گرانش عمل می کند.

بار مرده

بار مرده اعمال شده به خر پاهای سقفی در ساختمان های صنعتی یک طبقه از بار مرده روکش ها،بار مرده تیرک ها، وزن خود خر پا، وزن بست ها، مجاری مخصوص تهویه مطبوع و وزن هواکش تشکیل می شود.

بار زنده

بار زنده اعمال شده به خر پاهای سقفی ساختمان های صنعتی شامل وزن گرانشی ناشی از عبور و مرور کاربران و تجهیزات متحرک، گردوغبار، اسباب و اثاثیه خواهد بود.

بار ناشی از زلزله

نیروی اعمال شده در اثر زلزله به وزن ساختمان وابسته بوده و در مورد ساختمان های صنعتی که وزن زیادی در پشت بام دارند، بار زلزله در طراحی مهم خواهد بود.

پل های خر پا

نیروهای اعمال شده به خر پاها در پل ها ناشی از انتقال فشار گرانشی وسایل نقلیه در حال حرکت می باشد. خر پاهایی که در پل ها مورد استفاده قرار می گیرند بسته به شرایط محیط و طول دهانه پل می توانند از نوع میانی یا نوع عرشه باشند.

ساختمان های چندطبقه

نیروهای اعمال شده به خر پا در ساختمان های چندطبقه در اثر بار جانبی در اثر باد یا زلزله می باشد. این خر پاها می باشند که در برابر این بارها مقاومت می کنند.

بهترین روش های تحلیل نیرو در خرپاها

دو روش برای تحلیل نیروهای موجود در یک خرپا وجود دارد که در ادامه به توضیح هریک می پردازیم:

روش مقاطع (Section)

درروش مقاطع بخشی از خرپا به صورت جداگانه به عنوان یک سیستم فرض می شود و برآیند نیروها و گشتاورهای واردشده به آن برابر با صفر در نظر گرفته می شود تا مقدار نیروهای مجهول در مسئله به دست آیند.

روش مفاصل (Joint)

در روش مفاصل هر مفصل به صورت تنها فرض شده و برآیند همه نیروهای واردشده به آن را برابر صفر می گذارند. نیروهای واردشده به یک مفصل می تواند از نوع کششی یا فشاری باشد.

مهمترین اتصالات خرپا

معمولاً اتصالات خرپا توسط پرچ کردن، پیچ و مهره یا جوش انجام می شود. در حال حاضر روش پرچ آنچنان متداول نیست؛ چرا که نیاز به نیروی ماهر دارد. البته در بعضی سازه ها مثل پل های راه آهن هنوز هم به خاطر ملاحظات خستگی از پرچ کمک می گیرند. بیشتر خرپاهای کوتاه در محل اجرا جوشکاری شده و بعد در محل نصب می شوند؛ اما خرپاهای طویل تر پس از جوشکاری در کارگاه با پیچ یا جوش در محل مونتاژ خواهند شد.

مزایا و معایب خرپا

مزایا و معایب خرپا بسیار می باشند در ادامه سعی شده تا به بعضی از مزایا و معایب مهم خرپا اشاره کرد.

مزایای روش خر پایی

  •  اجرای خر پا ساده بوده و نیاز به دستگاه تخصصی ندارد.
  •  امکان استفاده برای مسافت های طولانی
  •  القای بارهای داخلی اعضا به صورت محوری (در راستای عضو)، فشرده سازی یا تنشی و کم ترین میزان استفاده از مواد
  •  از مزایای روش خر پایی این بوده که برای بیشتر سازه های مناطق شهری مناسب می باشد.
  •  اجرای خر پا در هر شرایطی انعطاف بسیاری دارد.
  •  می توان خر پاها را دوباره استفاده کرد.

معایب روش خر پایی

  •  هزینه های تعمیر و نگهداری خر پا زیاد است؛ چرا که از اعضای بسیاری تشکیل می شود.
  •  خر پا وزن زیادی به ساختمان اضافه می کند.
  •  اجرای خر پا، زمان نسبتاً طولانی تری نسبت به روش های پیشرفته تر می برد.
  •  ساختار خر پا از لحاظ طراحی بزرگ بوده و مکان زیادی را اشغال می کند.

چند نوع خرپا وجود دارد؟

انواع خرپا هم ازلحاظ تعداد اعضا و هم ازلحاظ ابعاد تقسیم بندی می شوند.

انواع خرپا ازلحاظ تعداد اعضا و پیچیدگی

نواع خرپا ازلحاظ تعداد اعضا و پیچیدگی عبارت است از:

خرپای مرکب

ترکیبی از چند خرپای ساده.

خرپای ساده

از سه عضو تشکیل شده.

خرپاهای پیچیده و مبهم

به خرپایی که در دودسته خرپای ساده و مرکب جای نگیرد، خرپای پیچیده می گویند.

انواع خرپا ازلحاظ ابعاد

انواع خر پا ازلحاظ ابعاد عبارت است از:

خرپای دوبعدی

در این نوع خر پا همه اعضای خرپا در یک صفحه قرار می گیرند.

خرپای سه بعدی

خرپای سه بعدی از شبکه ای از اعضا و اتصالات تشکیل شده که به صورت حجمی بر روی هر سه محور مختصات امتداد دارند.

خرپای چندگانه

بیشتر در خرپای چندگانه اتصالات وسط به صورت تکی و اتصالات بالا و پایین به صورت دوگانه یا چندگانه طراحی می شوند. یک نوع دیگر خرپا هم وجود دارد که بیشتر با نام خرپای نور سبک و یا خر پا کوتاه شناخته می شود. با کمک این جر پا در زمین شمالی شیب دار، می توان حداکثر استفاده را از نور کرد.

متداول ترین شکل های خرپا

متداول ترین شکل های خر پا عبارت اند از:

خر پای بالتیمور

خر پای بالتیمور هم یکی دیگر از اشکال خر پاهاست که برای ساخت پل هایی با دهانه های بیش از 100 متر مناسب خواهد بود.

خر پای شیروانی

خر پای شیروانی یکی از اشکال مختلف خر پا بوده که معمولاً برای سقف مورد استفاده قرار می گیرد. ارتفاع خر پای شیروانی در وسط دهانه بیشتر می باشد.

خر پا وتر موازی

خر پاهای وتر موازی هم یکی دیگر از شکل های مختلف خر پا می باشند که برای پشتیبانی از خر پای سقف در ساختمان های صنعتی و در پل های دهانه متوسط به کار می روند. از این نوع خر پا در شبکه های با طول یکسان مورد استفاده قرار می گیرد که از این طریق می توان هزینه های ساخت را برای دهانه های بسیار طولانی کاهش داد.

خر پای ذوزنقه ای

در پشت بام های طویل از خر پای ذوزنقه ای مورد استفاده قرار می گیرد که در انتهای خود ارتفاع بیشتری دارند.

خر پای پرات

خر پای پرات در ساخت پل و سازه های طاق مثل به کار می رود. این خر پا در برابر فشار اعمالی در راستای عمودی مقاومت خوبی از خود نشان می دهد. این شکل از خر پا برای دهانه های بین 30 تا 60 متر قابل استفاده می باشد.

خر پای هاو

خر پای هاو یکی دیگر از شکل های مختلف خر پاها بوده که معمولاً برای سقف مورد استفاده قرار می گیرد و برای دهانه ای حداکثر تا 30 متر مناسب می باشد.

خر پای فینک

این نوع خر پا هم بیشتر در سقف به کار رفته و برای دهانه های 20 متری مناسب می باشد. خر پای فینک بیشتر به صورت فولادی ساخته می شود.

خر پای قوسی

از این خر پا معمولاً برای سقف انبارها و گاراژها مورد استفاده قرار می گیرد که قطر دهانه آن ها می تواند به 30 متر هم برسد.

خر پای پارکر

از شکل های دیگر خر پا، نوع پارکر بوده که معمولاً برای ساخت پل از آن استفاده شده و می توان آن را برای دهانه های حدود 50 تا 100 متر به کار برد.

خر پای وارن

خر پای وارن ازنظر ظاهری به شکل مثلث متساوی الاضلاع بوده و می تواند بارهای وارد بر اجزای مختلف را پخش کند. خر پای وارن برای دهانه هایی در حدود 60 متر مناسب می باشد.

خر پای کی (k)

خر پای کی، سازه را در برابر تنش های خمشی مقاوم می کند. البته این نوع خر پا دارای پیچیدگی ساختاری بوده و برای ساخت آن از مصالح و مواد زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. این خر پا را می توان برای دهانه های بزرگ تر از 100 متر به کار برد.

روش های ساخت خرپا: اصول ساخت خرپا

معمولاً روش های ساخت خر پا و یا اصول ساخت خر پا نسبت به کاربرد آن ها متفاوت بوده و به 3 دسته تقسیم می شود:

خر پای پُل (مسطح)

از روش های ساخت خر پا می توان به روش ساخت خر پای پل اشاره نمود که در آن خر پا به شکل ذوزنقه ای و مستطیلی ساخته می شود. این نوع خر پا از یکسری اعضای تحتانی موازی و یکسری اعضای فوقانی تشکیل شده.

خر پای سقف – شیب دار

این نوع خر پا دارای شیب بوده و برای ساخت سقف های شیروانی مورد استفاده قرار می گیرد.

در روش های ساخت خر پا باید به این نکته دقت داشت که طول انواع آن ها بین 1 تا 15 متر و فاصله بین خر پاها هم 3 الی 4 متر در نظر گرفته می شود.

با توجه به کاربرد خر پا، انواع مقاطع فولادی که برای ساخت خر پا به کار می روند متفاوت خواهد بود؛ اما به طورکلی می توان گفت که از مصالح زیر برای ساخت انواع خر پا مورد استفاده قرار می گیرد:

  • > انواع تیرآهن های هاش و معمولی
  • > انواع قوطی پروفیل توخالی با اشکال مربع و مستطیل
  • > انواع نبشی و سپری فولادی
  • > انواع لوله

خر پای صفحه ای

از دیگر روش های ساخت خر پا روشی بوده که در آن تمام اجزای تشکیل دهنده خر پا در یک صفحه قرار می گیرند. از خر پاهای ساخته شده به این روش در ساخت سقف و پل مورد استفاده قرار می گیرد.

خرید انواع تیرآهن و میلگرد از آیرونید

در حال حاضر، بازار تیرآهن و میلگرد یکی از بازارهای پر رونق و پر رقابت در صنعت ساخت و ساز است. تیرآهن و میلگرد یکی از مواد اصلی و حیاتی در ساخت و ساز ساختمانها، پلها، جاده ها و سازه های دیگر است. بنابراین، انتخاب تیرآهن و میلگرد با کیفیت و قیمت مناسب بسیار حائز اهمیت است. در اینجا ما به شما تضمین می کنیم که با خرید تیرآهن و میلگرد از ما، شما بهترین کیفیت و قیمت را در بازار خواهید یافت. ما انواع تیرآهن و میلگرد را با ابعاد و اندازه های مختلف در اختیار شما قرار می دهیم تا بهترین گزینه را برای نیازهای ساخت و ساز شما فراهم کنیم.

تمام محصولات ما از بهترین مواد اولیه تولید می شوند و با استفاده از فناوری های پیشرفته و استانداردهای بین المللی تولید می شوند. همچنین، تمام تیرآهن و میلگرد های ما دارای استانداردهای کیفیت بالا و مجوزهای لازم از مراجع مربوطه هستند. با خرید تیرآهن و میلگرد از ما، شما می توانید به آسانی و با اطمینان بالا پروژه های ساخت و ساز خود را انجام دهید و از کیفیت بالای محصولات ما لذت ببرید. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید، با ما تماس بگیرید و تجربه خرید لذت بخشی را تجربه کنید.

0
دیدگاه شما آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند
دسترسی سریع
آیرونید، مرکز بزرگ فروش انواع آهن آلات در ایران است که تیرآهن، میلگرد، نبشی، پروفیل، ورق، فنس و … را با بهترین کیفیت و قیمت از کارخانه های تولید کننده مطرح، تامین می کند. این مجموعه سال هاست که فعالیت حرفه ای خود را ادامه داده و توانسته رضایت افراد بسیاری را جلب کند. برای اطلاعات بیشتر و خرید آهن آلات همین حالا با ما تماس بگیرید.
چگونه اعتماد کنیم
آدرس دفتر مرکزی
طراحی شده در استودیو دیزاین الفبا وب
فیلترها
دسترسی
رتبه بندی
افزودن به کارت
توضیحات