لیست عناوین
Toggleقیمت محصولات فولادی چگونه تعیین انجام می شود؟ روش های تعیین قیمت آهن آلات چیست؟ قیمت ورق، تیرآهن، میلگرد و … چگونه مشخص می شود؟ صنعت فولاد در تولید، اقتصاد و صنعتی شدن هر کشور نقشی مهم و کلیدی دارد. تولید این فلز از مرحله استخراج سنگ آهن از معدن تا تولید و مصرف، مشاغل متعددی ایجاد می کند و از این طریق هم موجب رونق اقتصادی می شود. اتومبیل ها، ساختمان ها، اسلحه ها و خطوط انتقال برق از جمله کاربردهای فولاد در زندگی روزمره ما هستند.
رونق صنایع کشتی سازی، خودروسازی، بسته بندی، سیستم حمل و نقل، صنایع مربوط به تولید و انتقال انرژی، ماشین آلات سخت، معدن، لوله و پروفیل ساختمانی در رشد و توسعه صنعتی و اقتصادی فولاد هر کشور بسیار تأثیرگذار می باشد. با توجه به اهمیت فراوان فولاد در اقتصاد جوامع، مشخص است که قیمت آهن آلات و فولاد به صورت مستقیم در همه ابعاد اقتصادی کشورها تاثیرگذار خواهد بود.
عوامل تاثیرگذار در مشخص کردن قیمت محصولات فولادی
هزینه مواد اولیه
قراضه و سنگ آهن، دو ماده اصلی در تولید فولاد هستند. اگر موجودی این مواد کم باشد و از طرفی تقاضا هم بالا باشد، قیمت این مواد اولیه افزایش یافته و در نتیجه باعث افزایش قیمت نهایی فولاد می شود. از طرفی تغییرات لحظه ای قیمت برای بعضی عناصر مهم که در ترکیب شیمیایی فولاد زنگ نزن مثل نیکل و کروم مورد استفاده قرار می گیرند هم بر قیمت نهایی فولاد موثر می باشد.
علاوه بر دو مورد بالا هزینه های انرژی در سیستم بر قیمت نهایی موثر است؛ چرا که ذوب و شکل دهی فولاد از پر مصرف ترین بخش های انرژی در هر کشور می باشد. بنابراین دنبال کردن قیمت های جهانی انرژی مثل نفت و گاز، از فاکتورهای مهم تعیین و پیش بینی قیمت محصولات فولادی می باشد.
در بازار فولاد ایران، قیمت مواد اولیه و به طور کلی ضرایب زنجیره تولید فولاد به طور دستوری تعیین می شود. باید این نکته را در نظر گرفت که در اکثر کشورها این قیمت ها بر اساس ساز و کار بازار یا همان عرضه و تقاضا تعیین می شود. برای مثال قیمت سنگ آهن و کنسانتره به طور ناعادلانه در حدود نصف قیمت جهانی است یا قیمت های صادراتی می باشد.
-
- بیشتر بخوانید: ساعت مشخص شدن قیمت آهن آلات
- تاثیر قیمت تیرآهن بر بازار مسکن
تعیین قیمت محصولات فولادی توسط دولت
شیوه نامه جدیدی از سوی معاونت اقتصادی رئیس جمهوری برای کنترل بازار فولاد ابلاغ شده. بنا بر بررسی های انجام شده توسط کارشناسان، قیمت محصولات فولادی بر طبق نرخ مواد اولیه، هزینه های انرژی، دستمزد و در مجموع واقعیت موجود در بازار و مطابق با قیمت آهن آلات در بازار جهانی، صحیح تر از تعیین قیمت دستوری و یا طبق قوانین حاکم بر تولیدکنندگان و بازار خواهد بود.
کنترل وضعیت قیمت توسط نیرویی خارج از بازار، سبب غیرواقعی بودن قیمت ها خواهد شد. تحلیل گران بازار معتقد هستند که دخالت دولت در قیمت گذاری منجر به اختلال در روال رومزه عرضه و تقاضا خواهد شد. بنا بر نظرات کارشناسان صنعت فولاد، این اقدام تبعات بسیاری برای این صنعت خواهد داشت. زیرا با اجرای آن شاهد افزایش قیمت سنگ آهن، گندله و کنسانتره و فروش آن ها به قیمت جهانی به فولادسازان خواهیم بود.
اما در مقابل فولادسازان مجبورند محصولات خود را با 80 درصد قیمت جهانی به فروش برسانند. در نتیجه این اقدام منجر به ضرر 20 درصدی به فولادسازان خواهد شد. با توجه به کسری عرضه کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی در بازار داخلی و اختلاف قیمت تا 70 درصدی قیمت سنگ آهن داخلی و صادراتی، رشد قیمتی بالایی برای سنگ آهن داخلی پیش بینی شده.
بنا بر بررسی های صورت گرفته توسط تحلیل گران، عدم وجود برنامه مشخص برای تولیدات حاصل از انواع ورق فولادی در کشور و از طرف دیگر، عدم نظارت بر اجرای این شیوه نامه تنها باعث افزایش رانت در بازار خواهد شد. یکی از پیامدهای مهم این اقدام متوجه شرکت های بزرگ بورسی است که شامل شرکت های فولادساز هستند. سود و زیان این شرکت ها روی شاخص بورس اثرگذار خواهد بود.
شرکت هایی مانند فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولاد خراسان، ذوب آهن اصفهان و فولاد ارفع شاهد رشد هزینه ها و افت سودآوری خواهند بود و در مقابل شرکت های معدنی همانند چادرملو، گلگهر، گهرزمین، میدکو و… شاهد رشد سودآوری قابل توجه خواهند شد.
همین عامل سبب می شود که سهم سهامداران خرد در بورس کالا تضعیف شده و با افزایش قیمت محصولات فولادی برای فولادسازان و ارائه آن به مصرف کننده با قیمتی متفاوت، شرایط برای هر دو طرف خریدار نهایی و تولیدکننده سخت شود. همان طور که می دانید بخش عمده ای از سهام این شرکت ها سهام عدالت بوده و سهامداران خرد بسیاری دارند. در صورتی که سود این شرکت ها دچار نوسان شوند و کاهش شود، عمده ضرر و زیان برای این بخش، متوجه بخش آسیب پذیر جامعه خواهد شد.
نیاز صنایع وابسته
قیمت محصولات فولادی تحت تاثیر نیاز صنایع مختلف مصرف کننده مستقیم فولاد قرار می گیرد. به عنوان مثال اگر صنایعی مثل خودروسازی، بسته بندی و دیگر صنایع در کشور با قدرت عمل کنند، به طور معمول تقاضا بالا خواهد رفت. البته نیاز صنایع یا رشد تقاضای فولادی صنایع را باید در سطح جهانی بررسی کرد. رشد تقاضا در صنایع داخلی هرچند می تواند منجر به رونق صنایع فولادی شود، اما به طور کلی تاثیری بر قیمت ندارد.
عرضه و تقاضا
عرضه و تقاضا، مشابه به هر کالای دیگری، عامل بزرگی در تعیین قیمت محصولات فولادی در بازار می باشد. هنگامی که تقاضا بالا و عرضه پایین باشد، قیمت ها بالا می روند و برعکس هنگامی که عرضه بالا و تقاضا پایین است، قیمت ها کاهش می یابند. قیمت محصولات فولادی به عنوان یک کالای مهم در صادرات بین کشورهای تولید کننده، نه تنها تحت تاثیر عرضه و تقاضا قرار می گیرد، بلکه تحت تاثیر پیش بینی عرضه و تقاضا هم می باشد.
میزان آگاهی از اطلاعاتی مثل موجودی زنجیره تامین از کارخانه تا خریدار نهایی، بر تعدیل و یا تقسیم عرضه و تقاضا در کوتاه مدت و یا بازار روز بسیار موثر می باشد. در بازار فولاد ایران عرضه و تقاضا در یک صورت نقش بسزایی ایفا می کند. در صورتی که عرضه و موجودی یک سایز یا برند از یک محصول فولادی خاص کم شود. قیمت آن محصول بر اساس عرضه و تقاضا بالا می رود. در صورتی که در تولید یک محصول خاص مازاد داشته باشیم، احتمالا قیمت آن محصول نه بر اساس تقاضا بلکه براساس نرخ های جهانی و نرخ ارز تعیین می شود.
دوره زمانی
دوره های مختلف زمانی، تاثیرات متفاوتی بر تقاضای محصولات فولادی دارند. تغییرات آب و هوا، تعطیلات و بلندی روز در فصل های مختلف بر میزان تولید محصولات جدید و همینطور تقاضا موثر می باشد. به عنوان مثال در زمستان به علت سردی هوا میزان ساخت و ساز افت زیادی پیدا می کند؛ در نتیجه با توجه به رکود تقاضا در بخش مسکن، میزان کل تقاضا کاهش می یابد و قیمت فولاد هم تحت تاثیر قرار می گیرد. از طرفی تغییرات فصلی بر الگوهای حمل و نقل محموله هم تاثیرگذار می باشد.
متغیرهای کلان
عواملی همانند نرخ رشد اقتصاد جهانی، رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته و همینطور افزایش یا کاهش تقاضا کشورهای در حال توسعه از جمله عوامل تاثیرگذار بر قیمت محصولات فولادی می باشد. همینطور عواملی مانند نرخ برابری ارزهای جهان روا مثل دلار، یورو و یوآن تاثیر بسزایی بر قیمت محصولات فولادی و به طور کلی کومودیتی ها دارد. در اقتصاد ایران مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت محصولات فولادی نرخ تورم و نرخ ارز هستند. برای مثال از اواخر سال 2019 قیمت کومودیتی ها کاهش چشم گیری داشت.
در واقع در اثر بروز بحران کرونا اقتصاد جهانی وارد رکود شد و تقاضا برای محصولات فولادی کاهش پیدا کرد. در نتیجه قیمت کاهشی شد و پس از چند ماه با بهبود نسبی شرایط اقتصادی قیمت ها دوباره به سطوح قبلی خود برگشتند. در بازار داخلی قیمت محصولاتی که وارداتی هستند وابستگی زیادی با قیمت دلار و سهولت واردات دارد. در واقع در صورتی که واردات مشکلی نداشته باشد و تعرفه های وارداتی تغییری نکند قیمت ها بر اساس قیمت جهانی و قیمت ارز تعیین و روزانه اعلام می شوند. برای مثال قیمت استنلس استیل در ایران تقریبا با همین روش تعیین می شود.
هزینه حمل و نقل محموله
هزینه حمل و نقل نیز از عوامل تاثیرگذار در قیمت محصولات فولادی است و نه تنها برای صادرات و واردات محصول نهایی قابل اهمیت است، بلکه مواد اولیه مثل قراضه و فلزات خاصی مانند نیکل ممکن است از کشورهای دیگر تامین شوند که هزینه های حمل و نقل در اینجا بر قیمت نهایی فولاد موثر خواهد بود. البته سیاست های خارجی هر کشور به طور مستقیم در محاسبه هزینه حمل و نقل موثر می باشد.
بنابراین در واردات یک محصول به داخل کشور، انتخاب روش بین المللی حمل محموله مثل FOB،CIF،CFR و… بسیار مهم است، لذا یک انتخاب اشتباه علاوه بر اعمال هزینه های بی مورد، پیامدهایی برای فروشندگان و خریداران در بر خواهد داشت.
آیرونید با کمال میل آماده ارائه خدمات به شماست. اگر به دنبال دریافت قیمت روز محصولات فولادی هستید، کافیست با ما تماس بگیرید. تیم ما در هر زمان آماده پاسخگویی به سوالات شما و ارائه اطلاعات دقیق و بهروز در خصوص قیمتها و انواع محصولات فولادی میباشد. با ما همراه باشید تا بهترین خدمات را دریافت کنید!
آدرس دفتر مرکزی
- شماره تماس021-58237
- ایمیل های ارتباطیINFO[at]IRONEED[dot]COM
- آدرس دفتر مرکزی :تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از خیابان مطهری، کوچه بینا، پلاک ۸ واحد ۶