لیست عناوین
Toggleمیلگرد انتظار یا میلگرد ریشه، یکی از انواع خاص میلگرد است که بار را از یک عضو بتنی به عضو مجاور منتقل می کند. نحوه اجرای ریشه ستون باعث می شود که دال ها به یکدیگر متصل شوند و زمینه ادامه بتن ریزی آماده شود، به نحوی که قسمتی از میلگرد در بتن قرار می گیرد و قسمت دیگر آن بیرون می ماند. البته دانشتن جزییات نحوه اجرای میلگرد انتظار مثل طول خم میلگرد ریشه ستون، طول میلگرد انتظار ستون و طول خم ریشه ستون در فونداسیون، حیاتی می باشد.
میلگرد انتظار چیست؟
آرماتور انتظار (Reinforcement Dowel) که همان میلگرد انتظار (Dowel Bar) نامیده می شود، برای انتقال بار از عضو بتنی به عضو مجاور به کار می رود. یکی از دلایل استفاده از این محصول، محدودیت در اجرای بتن ریزی می باشد.
بتن ریزی باید در چند مرحله انجام شود، در بعضی از موارد به دلیل ایجاد درز سرد در لایه های مختلف، ممکن است سازه استحکام و دوام مورد نیاز را نداشته باشد. در چنین مواردی برای اینکه مقاومت افزایش پیدا کند، از میلگرد انتظار استفاده می شود. حتی استفاده از آن، از شکست و ترک خوردگی گوشه های سازه هم جلوگیری می کند.
هدف استفاده از میلگرد انتظار
میلگرد انتظار با اهداف مختلفی به کار می رود که در ادامه به آن ها اشاره می نماییم.
- میلگردهای انتظار برای انتقال بار، میان یک عضو بتنی به عضو بتنی مجاور مورد استفاده قرار می گیرند. به طوری که دو بتن پشت سر هم با یکدیگر حرکت کنند و تأثیر بارگذاری را با حرکتشان کاهش دهند.
- میلگردهای انتظار گسلش درزها را کاهش می دهند و جلوی ترک خوردگی گوشه ای را می گیرند.
- میلگردهای انتظار باعث بهبود عملکرد درزهای موجود در روسازی ها می شوند.
ابعاد میلگرد انتظار یا میلگردهای ریشه، بستگی به ضخامت روسازی به کار رفته دارد. معمولاً این میلگردها، دارای 460 میلی متر طول و 32 الی 38 میلی متر قطر هستند. فاصله میان دو میلگرد انتظار یا میلگرد ریشه معمولاً 305 میلی متر است. برای جلوگیری از خوردگی میله ها، معمولاً میلگردهای انتظار با اپوکسی پوشش داده می شوند یا از جنس فولاد ضد زنگ هستند.
بستگی به هدفی که از استفاده از میلگرد انتظار دارند، آن را در قسمت های مختلفی از ساختمان به کار می برند. مهم ترین هدف استفاده از این نوع میلگردها، اتصال ستون ها به فونداسیون ساختمان است.
دلیل استفاده از نام میلگرد ریشه کنار میلگرد انتظار هم دقیقا به همین منظور می باشد. جدا از اتصال ستون به فونداسیون، میلگردهای انتظار استفاده های دیگری هم دارند. مهم ترین آن ها، اتصال دال ها به یکدیگر و تعامل میان دال ها و ستون ها است. میلگرد انتظار درست در وسط عضو بتنی استفاده می گردد و با مواد خاصی پوشش داده می شود.
میلگرد انتظار چه ویژگی هایی دارد؟
معمولاً آرماتور انتظار ۱۸ اینچ (۴۶۰ میلی متر) طول، ۱.۲۵ تا ۱.۵ اینچ (۳۲ تا ۳۸ میلی متر) قطر دارد و در فاصله ۱۲ اینچ (۳۰۵ میلی متر) از هم قرار می گیرند. برای بکارگیری این محصول، لازم است میلگردها به فاصله 30 سانتی متری از یک دیگر در سازه قرار داده شوند. مشخصات فنی میلگردهای ریشه در جدول زیر آمده است:
ضخامت دال (میلی متر) | قطر میلگرد (میلی متر) | طول میلگرد (میلی متر) |
125 | 20 | 400 |
150 | 20 | 450 |
175 | 25 | 450 |
200 | 25 | 450 |
225 | 30 | 450 |
250 | 30 | 450 |
275 | 30 | 450 |
مزایای استفاده از میلگرد ریشه چیست؟
به کارگیری این میلگرد فولادی در سازه با مزایای زیر همراه است:
- جلوگیری از ترک خوردگی
- تسهیل اجرای بتن ریزی
- افزایش مقاومت دیوار برشی
- جلوگیری از جداشدگی دال
- بهبود مقاومت دیوار برشی
- تسریع اجرای سازه
- افزایش طول عمر سازه به برای وجود اتصالات محکم
- بهبود مقاومت تیر نسبت به بار وارده
- مصرف بهینه میلگرد
- کمک به جابه جایی بار از ستون به فونداسیون
- بهبود توزیع بار در میان عضوهای گوناگون سازه
استفاده از میلگردهای انتظار چه معایبی به همراه دارد؟
استفاده از هر مقطع و محصولی همواره در کنار مزایا، معایبی هم به همراه دارد که در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد:
- در شماری از سازه ها، امکان اجرای این میلگرد وجود نخواهد داشت.
- نصب و اجرای آن دشوار و زمان بر است.
- تنظیم و تراز نمودن میلگردهای ریشه مشکل می باشد.
- میلگردهای انتظار در مقایسه با اتصالات فاق و زبانه دارای مقاومت کافی نیست.
نحوه محاسبه طول میلگرد انتظار
همان طور که در قسمت های قبل هم اشاره کردیم، طول میلگرد انتظار باید به درستی و در نهایت دقت انتخاب شود. توجه داشته باشید که طول بیش از حد استاندارد این میلگرد، تاثیری در افزایش مقاومت عضو بتنی نخواهد داشت. از طرف دیگر، کوتاه بودن این آرماتور، ممکن است با ایجاد تمرکز روی درز، باعث شکست بتن شود.
مطابق استاندارد ACI 318-14، انتقال بارهای فشاری، به طول اتصالات میان ستون و فونداسیون بستگی داشته و خم ریشه ستون در فونداسیون، تاثیری بر روی عملکرد آرماتور انتظار در انتقال بارهای فشاری ندارد. به طور کلی، به منظور اطمینان از عملکرد مناسب سازه در انتقال بارهای فشاری، باید حداقل طول موثر میلگرد انتظار در فونداسیون را بر اساس رابطه زیر محاسبه کرد. در این بین محاسبه میلگرد فونداسیون یکی از مواردی است که پیش از هر اقدامی در زمان ساختمان سازی برای مهندسین قابل اهمیت است.
پارامترهای به کار رفته در این فرمول، به صورت زیر هستند:
- r: شعاع خم میلگرد انتظار (قطاع بخش خمیده)
- h: حداقل طول موثر میلگرد انتظار
- ldc: فاصله سطح فونداسیون تا شروع خم میلگردهای انتظار
- dbf: قطر میلگرد خمشی
- dbd: قطر میلگرد انتظار
- C: فاصله میلگردهای خمشی با کف فونداسیون
کاربرد میلگرد انتظار
میلگرد انتظار، قطعات استوانه ای فولادی با روکش ضد زنگ است که به عنوان آرماتور در سازه های بتنی به کار می رود. این قطعات فولادی، از طریق توزیع و قرارگیری در داخل بتن، مقاومت و تقویت کننده برای سازه های بتنی ایجاد می کنند. کاربرد میلگردهای انتظار در سازه های بتنی عبارت هستند از:
- آرماتوری بتن ستون ها: میلگرد انتظار به عنوان آرماتور مرکزی و اصلی در بتن ستون ها به کار می رود. آن ها به ستون ها مقاومت و استحکام اضافه می دهند و در پایداری و تحمل بارهای عمودی تأثیرگذارند.
- آرماتوری بتن بالکن ها و گنبدها: میلگرد انتظار در بالکن ها و گنبدها برای تقویت سازه و افزایش استحکام و پایداری آن ها به کار می رود.
- آرماتوری بتن دیوارها و ستون های مهاربندی: در بتن دیوارها و ستون های مهاربندی، میلگرد انتظار برای تقویت و افزایش ایمنی و پایداری سازه مورد استفاده قرار می گیرد.
- آرماتوری بتن پل ها و تونل ها: در سازه های بتنی بزرگتر مانند پل ها و تونل ها، میلگرد انتظار برای افزایش مقاومت و تحمل بارهای عملکردی و زلزله ای سازه به کار می رود.
- آرماتوری بتن پی ها و پایه ها: در پی ها و پایه ها، میلگرد انتظار به کار می رود تا سازه را در برابر نیروهای افقی و عمودی تقویت کند.
میلگرد انتظار به عنوان یک عنصر کلیدی در سازه های بتنی به کار می رود و از توانایی های مقاومتی و تقویتی بالایی برخوردار می باشد. در بسیاری از مواقع از میلگرد انتظار برای اتصال ستون به فونداسیون به کار می رود، در بخش های مختلفی از یک ساختمان، میلگرد ریشه مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه هر یک از این موارد را بررسی خواهیم کرد:
اتصال دیوار برشی به ستون ها
میلگرد ریشه برای افزایش مقاومت دیوارهای برشی در برابر نیروهای برشی کاربری دارد.
کمک به اتصال تیر به ستون
این میلگرد برای افزایش مقاومت تیرها در برابر بارهای وارده کاربرد دارد. افزون بر موارد گفته شده، این میلگرد در اتصال دیوارها به یکدیگر، پلکان به سازه و المان های سازه ای به هم دیگر نیز استفاده می شود.
اتصال دال به دال
از میلگردهای انتظار برای اتصال دال ها به هم دیگر و جلوگیری از جدا شدن آن ها استفاده می کنند.
اتصال ستون به فونداسیون
میلگرد انتظار در ستون قرار داده شده و بخشی از آن بیرون می ماند تا در بتن ریزی فونداسیون به عنوان آرماتور بکار گرفته شود. این میلگرد برای انتقال بار از ستون به فونداسیون کاربرد دارد.
کاربرد در فونداسیون باسکولی
میلگرد ریشه در فونداسیون باسکولی به جهت تقویت اتصال میان ستون یا دیوارهای موجود بر روی پی های باسکولی کارایی دارد. در این صورت، میلگردهای انتظار قبل از بتن ریزی در محل فونداسیون جای گذاری و پس از آن به آرماتور طولی ستون یا دیوار وصل می گردند. لازم است که طراحی و نصب میلگرد ریشه در فونداسیون باسکولی مطابق با استانداردهای مشخص انجام شود، تا عملکرد مناسبی از خود ارائه نماید.
کاربرد در فونداسیون
فونداسیون یکی از مهم ترین بخش های هر سازه بوده که در پایین ترین قسمت سازه قرار می گیرد. اصلی ترین وظیفه فونداسیون، توزیع بار در بخش هایی همچون دیوار و ستون می باشد. در این قسمت از سازه، وظیفه انتقال نیروهای فشاری و کششی به عهده آرماتورهای انتظار یا میلگرد ریشه خواهد بود.
نحوه اجرای میلگرد انتظار
قبل از هر چیز این موضوع را بگوییم که پیاده سازی این محصول، همزمان با پی ساختمان و آرماتوربندی ستون ها انجام می شود. این نوع آرماتور در اتصالات عرضی فونداسیون قرار می گیرد. مقداری از این میلگردها در یکی از صفحات بتنی قرار دارد و مابقی آن ها باید به دال بتنی بچسبند. در روش اول قبل از اینکه بتن ریخته شود، میلگردهایی با طول کوتاه در پی ساختمان قرار داده می شوند. استفاده از این روش مقرون به صرفه تر است.
اجرای روش دوم نسبت به روش اول، کمی گران تر است. در این روش، سوراخ هایی در بتن قرار داده می شود و با قرار دادن میلگرد انتظار این سوراخ ها توسط ماده شیمیایی پر می شوند. برای اجرای آن، باید محلی را بین میلگردها و موقعیت قرارگیری خاموت انتخاب کنید. یکی از نکاتی که در کاشت میلگرد باید به آن دقت داشته باشید، عمق سوراخ است؛ به هر اندازه که عمق سوراخ کمتر باشد، بین آرماتور و بتن اتصال درستی برقرار نخواهد شد.
این در حالی است که اگر عمق سوراخ زیاد باشد، اتصال بین بتن و آرماتور ضعیف تر خواهد شد. میلگرد انتظار که به عنوان میلگرد ریشه شناخته می شود، یکی از آرماتورهایی است که در صنعت ساختمان سازی کاربردهای گسترده ای دارد. استفاده از این محصول اهمیت زیادی دارد؛ چرا که اگر نحوه اجرای آن درست باشد، اتصالات به خوبی برقرار شده و انتقال بار بین سازه، به آسانی صورت می گیرد.
قیمت میلگرد در آیرونید
با خرید میلگرد تیرچه از آیرونید، شما می توانید اطمینان داشته باشید که محصولی با کیفیت و دوام دریافت خواهید کرد که به راحتی می توانید از آن در پروژه های ساختمانی خود استفاده کنید. همینطور، با انتخاب آیرونید برای خرید محصولات خود، مطمئن باشید که قیمت مناسب و خدمات پس از فروش عالی نیز در اختیارتان خواهد بود. چرا
میلگرد
آدرس دفتر مرکزی
- شماره تماس021-58237
- ایمیل های ارتباطیINFO[at]IRONEED[dot]COM
- آدرس دفتر مرکزی :تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از خیابان مطهری، کوچه بینا، پلاک ۸ واحد ۶